Thursday, 26 May 2016

MAKANAN





Assalammualaikum...

Kali nie nak share resepi untuk Juadah Berbuka Puasa .. Tak lama jeaa lagi semua umat islam Menyambut kedatangan Ramadhan .. Semestinya setiap ibu-ibu memikirkan pelbagai juadah untuk hidangan Berbuka..  Resepi nie paling simple dan ringkas untuk dibuat.. 

SELAMAT MENCUBAAAA.....
ROTI SARDIN


Bahan-bahannya:-

8 keping roti putih (saya guna gardenia)

2 biji telur (pecahkan dan pukul sedikit)

secawan bread crump

Minyak untuk mengoreng

Bahan inti sardin

1 tin sederhana sardin

1/4 biji bawang besar, dihiris nipis

1 ulas bawang merah, dihiris nipis

2 ulas cili padi, dihiris nipis (kuantiti, terpulang kepada anda)

1 biji limau nipis (ambil air perahan sahaja)

sedikit gula

sedikit garam



Bahan pelekat:

2 sudu makan tepung gandum

sedikit air (satukan kedua-dua bahan ini sehingga menjadi bancuhan sederhana pekat)




Cara-caranya:-

Sediakan inti sardin.

Keluarkan ketulan ikan sardin (ketepikan kuahnya) masukkan dalam bekas, masukkan semua bahan yang dihiris, masukkan garam dan gula. 

Gaul rata dan tekan-tekan ikan sardin supaya ia menjadi ketulan kecil. Masukkan limau nipis. Ketepikan.

Ambil kepingan roti dan potong sedikit bahagian tepinya....hanya buang kulit yang keras sahaja.

Letakkan inti ditepi roti dan sapu sedikit bancuhan tepung dibahagian hujung yang satu lagi. Kemudian gulung.

Celup rata dalam bancuhan telur.

Angkat dan golekkan dalam bread crumb sehingga semua bahagian bersalut. Ketepikan. Pastikan bahagian sapuan tepung diletakkan dibahagian bawah supaya roti melekat.

Buat sehingga semua roti habis

Panaskan minyak untuk gorengan penuh dengan api yang sederhana besar. Biar sehingga minyak betul-betul panas sebelum masukkan gulungan roti.

Goreng sehingga kekuningan.
Toskan dengan kertas tisu masakan


No comments:

Post a Comment